دکوراسیون مبلمان در اتاق با توجه به فضای موردنظرمان یک چالش و دغدغه میباشد. به روشهای مختلفی میتوان دکوراسیون مبلمان را انجام داد. حال چگونه باید شروع کنیم؟ در ادامه 10 قانون و اصل بیان خواهد شد که کمک میکند تا دکور مناسبی از مبلمان را فضای مورد نظر خود ایجاد نمایید.
1- ابتدا مشخص شود از فضای اتاق چه استفادهای خواهد شد
از فضای اتاق چه استفاده ای میخواهیم داشته باشیم و چند نفر در فضای موجود زندگی خواهند کرد. این اصل در انتخاب تعداد و نوع مبلمان کمک خواهد کرد.
2- نقطه کانونی اتاق
نقطه کانونی اتاق را مشخص کنید – تلویزیون، منظره اتاق به بیرون و شومینه از جمله نقاط کانونی اتاق میباشند – مبلمان با توجه به نقطه کانونی اتاق قرار گیرد. اگر نقطه کانونی تلویزیون میباشد فاصله مناسب برای قرارگیری مبلمان سه برابر اندازه تلویزیون میباشد برای مثال اگر تلویزیون 40 اینچ ( قطر یک متر) میباشد مبلمان باید در فاصله سه متری از تلویزیون قرار گیرد.
3- اولویت بندی در چینش
در ابتدا وسایل بزرگ و اصلی جانمایی شوند مانند کاناپه در اتاق پذیرایی و تخت خواب در اتاق خواب، در اکثر موارد وسایل اصلی روبروی نقطه کانونی قرار می گیرند. صندلی و مبلمان در فاصله بیش از سه متر از وسایل اصلی قرار داده نشود تا فضای مناسب برای یک گفتگوی صمیمی و گرم به وجود آید. در صورتی که فضای اتاق کوچک است از فاصله دادن مبلمان دورتادور خانه صرفنظر شود.
4- تقارن
تقارن در قرار گیری وسایل و مبلمان نظم و زیبایی در فضای اتاق ایجاد میکند . برای مهمانی و مراسمات رسمی مبلمان به چینش متقارن مناسب می باشد. قرارگیری نامتقارن احساس عادی و معمولی بودن را ایجاد خواهد کرد.
5- میسر رفت و آمد
مسیرهای رفت و آمد افراد در اتاق خصوصا بین راهروها مشخص شود. حدالامکان نباید مبلمان در این مسیرها قرار گیرد. برای بخش های پر رفت و آمد فضایی به اندازه 75 سانتی متر تا 2 متر و حداقل 50 تا 60 سانتی متر برایی بخش های کم تردد در نظر گرفته شود. مسیر تردد افراد نباید از بین فضای چیده شده مبلمان صورد گیرد در صورتی که رفت و آمد از وسط اتاق میباشد سرویس مبلمان را در دو قسمت چیده شود.
6- تنوع در چیدمان
در قرار دادن مبلمان و وسایل در اتاق تنوع ایجاد شود. بطوری که نگاهها را به خود خیره نماید. تعادلی بین وسایل بزرگ یا بلند با سایر وسایل که ارتفاع یکسان دارند در اتاق ایجاد شود ( برای هماهنگی بیشتر از تابلو و وسایل هنری نیز میتوان استفاده کرد). از قرار دادن وسایل بلند در کنار هم خودداری شود.
7- ایجاد تضاد
با قراردادن وسایل به خطوط صاف و منحنی در کنار هم یک تضاد ایجاد نمایید. اگر مبلمان مدرن و دارای لبه و کنارههایی با خطوط صاف است میزی با لبههای خمیده و منحنی در کنار آن استفاده شود و بالعکس در صورتی که مبلمان دارای طرح و مدل گرد و خمیده در لبه ها میباشد از وسایل زاویه دار در کنارهای آن استفاده شود. بطور مشابه وسایل حجیم و توپور را در کنار وسایل تو خالی استفاده شود.
8- راحتی در استفاده
میزعسلی و جلو مبلی در دسترس مبلها و کاناپه باشد، ابعاد وسایلی که در کنار هم قرار میگیرند مناسب و هماهنگ با یکدیگر باشد . میز جلومبلی در فاصله 35 تا 45 سانتی متر با کاناپه و مبلمان قرار گیرد تا فضای مناسبی برای حرکت پای افراد در هنگام نشستن باشد.
9- فضا کافی برای جابه جایی
در اتاق غذا خوری حداقل یک تا یک متر و بیست سانتی متر فاصله بین میز غذاخوری تا نزدیکترین دیوار و وسایل اطراف وجود داشته باشد. اگر از یک طرف میز رفت و آمدی وجود ندارد بین 80 تا 90 سانتی متر فاصله مناسب میباشد.
در اتاق خواب حداقل نیم تر فاصله بین کناره های تخت خواب و دیوار و 90 سانتی متر تا در ورودی باشد.
10- برنامه ریزی
قبل از جابجایی و دکوراسیون مبلمان، طرح خود را مشخص کنید. بر روی یک کاغذ نمای بالای اتاق و خانه را ترسیم نموده و ابعاد اتاق، دیوارها، پریز و کلیدهای برق، درها حمام و دستشویی مشخص شود سپس با طراحی مبلمان بر روی نقشه فضا و ابعاد بررسی شود. برای اینکار از نرم افزارهای کامپیوتری هم می توان استفاده کرد. برنامه ریزی بر روی کاغذ وقت کمی میگیرد ولی در طراحی و دکوراسیون کمک بزرگی به زیبایی و راحتی خانه خواهد نمود.